Ce trebuie sa stim despre dulapuri

Utilitatea unui dulap pe un hol este invariabil foarte utila in cazul in care doriti sa mai eliberati din spatiul de prin dulapuri. Deobicei locurile acestea pot fi ideale pentru un dulap care sa fie folosit pentru prosoape, lenjerie, paturi sau alte haine, dar sa las la o parte destinatia si sa prezentam modul in care l-am realizat, sculele pe care le-am folosit si etapele pe care le-am parcurs.


Locul inainte de croirea cadrului dulapului

Prima etapa este cea de masurare si de stabilire a dimensiunile si proiectarea acestuia. Mie personal imi place sa masor de doua ori, prima data are loc masurarea, proiectarea punerea cap la cap a unor ideii, iar apoi dupa o pauza efectuez inca o masurare de proba care nu face decat sa verifice ce am masurat prima oara, putem sa-i spunem ca este vorba de o masuratoare de verificare sau corectie in cazul in care se gasesc greseli sau mai poate fi vorba de o masuratoare in urma aparitiei unor noi ideii.

Dupa operatiunea de masurare am mers la o firma specializata care comercializeaza pal, ideal sa fie si o firma care debiteaza pal. Am ales culoarea palului dupa care am dat masurile celor de la atelierul de debitare. Dupa taiere palul a fost dus acasa unde am trecut la operatiunea de cantuire.

a cantui= operatiune de lipire a cantului, deoarece palul vine fara acea banda de culoarea palului lipita pe margine.

Cantuirea se realizeaza cel mai bine cu fierul de calcat iar pentru a indeparta surplusul de cant se utilizeaza un cutter. Cantul are un surplus de doi milimetri fata de coala de pal care are grosimea de 1.8 cm. Pentru a nu face greseli in taierea surplusului pentru cei care nu au facut si doresc sa-si faca singuri un mobilier din pal ar fi bine sa faca pe o bucata de rebut,(o bucata in plus), niste incercari de taiere pentru a prinde miscarea si a nu fi necesar sa deslipeasca cantul pentru ca au taiat gresit(ciupit cantul sau coala de pal).

Dupa cantuire si taierea surplusului am trecut la operatiunea de croiere a dulapiorului. Am apelat la varianta de creare a unui suport folosind bucati de 10 cm latime cu lungimea necesara astfel incat sa nu fie necesara folosirea bucatilor de pal intregi pe peretii latereali. Am optat pentru a lasa la interior peretii existenti ai blocului. Bucatile de 10 cm au fost prinse in dibluri de 10 cu holsuruburi.

Dupa operatiunea de creare a cadrului am avut de montat partea de jos care a pus mici probleme deoarece in cazul nostru peretele era curbat si a trebuit sa taiem surplusul de pal ca sa dea bine si sa calce pe cadru pentru a putea fi prins in eurosuruburi din partea de jos.

Cadrul si partea de jos

Odata terminat cadrul si partea de jos nu a mai ramas decat sa montam usile. Pentru usi exista doua variante: balamale aplicate sau ingropate. Pentru cele ingropate este necesar ca sa se faca in pal gaurile in care vor intra. Deasemenea in acest caz gaurile au fost facute de catre cei de la firma de debitare pal contracost. In alte cazuri eu am folosit freze montate pe o autofiletanta si mi-am dat singur gaurile pentru balamale.

Usile au fost montate

Dupa montarea usilor se monteaza manerele si se fac ultimele reglaje si il dam in folosire.

Pentru acest dulap s-a folosit 3/4 dintr-o placa, surplusul de pal se va folosi la alte rafturi care cu siguranta vor fi foarte utile intr-o locuinta. Acest proiect poate continua cu un cadru si inca doua usi care sa inchida definitiv locul in care se afla masina de spalat ceea ce  ar da un aspect mai frumos, dar asta pe viitor daca se hotarasc beneficiarii.

In incheiere facem un sumar al sculelor si materialelor folosite: pal, cant, eurosuruburi, balamale, manere, suruburi de prindere balamale si manere, autofiletanta, cutter, dibluri, holsuruburi si voie buna.
Timp de executie 6-7 ore.
Proiectul putem sa-l botezam ori Dulapior Ioana ori Dulapior Florin dar cred ca eu as vrea sa ii spunem prima varianta, cea de-a doua sa ramana pentru proiectul ce este acuma in derulare, dar nu ii va mai spune dulapior, dar ramana pe urmatorul post in care o sa apara si noul proiect.

TAGS: dulapuri cupe, dulap cupe, dulapuri la comanda, dulapuri cupe moldova, dulapuri cupe chisinau, dulap, dulapuri dupe md, dulapuri md, dulapuri preturi

Ce trebuie sa stim despre dulapuri

Ce trebuie sa stim despre dula...

Utilitatea unui dulap pe un hol este invariabil foarte utila in cazul...

Cum masor camera inainte sa comand dulapul?

Cum masor camera inainte sa co...

Asadar, pentru a va putea face un proiect de dulap-cupe va trebui...

Care este diferenta intre MDF si PAL?

Care este diferenta intre MDF ...

MDF si PAL sunt doua materiale brute fabricate din praf de rumegus...